Vuokrakoneilla työ tehostuu eikä keskeytyksiä tule

Työmaiden koneet ja vaatimukset koneiden suhteen monimutkaistuvat. Yhä useampi urakoitsija hyödyntää konevuokraamon palveluita kalustotarpeissaan.

Oman kaluston kanssa olisi pakko tehdä sitä, mihin on kone hankittu. Nyt on käytössä aina vain tarvittava. Näin Pirkanmaan Infra pystyy antamaan kilpailukykyisen tarjouksen eri hankkeisiin, kertoo Tero Sulin.

Suhdanneherkkä maanrakennusala on muutoksessa. Maanrakennuksen kokonaisurakointia tekevä Pirkanmaan Infra Oy on tietojensa mukaan alansa ensimmäisiä yrityksiä, joka ei investoi omaan kalustoon. Mutta miten maata rakennetaan ilman kalustoa?

– Teemme kokonaisurakointia käyttäen aliurakoitsijoita ja lähinnä Hämeen Rakennuskoneen vuokrakoneita. Vuokrakoneiden kanssa ei tarvitse tehdä ainuttakaan kompromissia ja tehokkuus on huipussaan, kun jokainen kone on vuokrattu juuri sitä nimenomaista tehtävää varten, mihin se on kaikkein sopivin, kertoo Pirkanmaan Infran toimitusjohtaja Tero Sulin.

Hämeen Rakennuskone Oy (HRK) on pian 50-vuotias perheyritys, joka palvelee seitsemästä toimipisteestä ympäri Etelä-Suomea. Yrityksen sitoutunut toimintatapa laajalla konevalikoimalla ja hyvällä toimitusvarmuudella luovat pohjan pitkäjänteiselle kumppanuudelle ja ensiluokkaiselle asiakaskokemukselle.

Pirkanmaan Infran toimintamalli perustuu vakiintuneisiin, luotettaviin kumppanuuksiin, joissa jokainen vastaa omasta tontistaan. Yksi kumppani on HRK Konevuokraamot, joka vastaa yrityksen konetarpeista. Vuokra-ajat vaihtelevat päivistä kuukausiin, ja suhde on lähes symbioottinen. Sulinin mukaan HRK voi esimerkiksi ostaa Pirkanmaan Infran tarvitseman koneen, kun he itse vuokraavat sen työmaalleen puoleksi vuodeksi.

Konevuokraamo on ennen kaikkea asiantuntija

Sulinin mukaan Pirkanmaan Infralla 90 prosenttia kalustovuokrauksesta hoituu yrittäjän omalla asiantuntemuksella. Silloin konevuokraamon roolia ja asiantuntijuutta on, että työkoneet ovat laadukkaita, huollettu huolto-ohjelmien mukaan ja ne kulkevat työmaille ja pois juuri siten kuin on sovittu. Loput 10 prosenttia työkoneista valikoituu vuokraamon asiantuntemuksella. 

– Vuokraamo tietää, millä koneella mikäkin työ saadaan tehtyä. Kerron vain omat tarpeeni ja HRK:n asiantuntijat kertovat, millä se tarve täyttyy. Koneet kehittyvät jatkuvasti, ja esimerkiksi sähköistä ja työmaatiloista heillä on sellaista asiantuntemusta, jota itselläni ei ole.

Työmaiden turvallisuus on nykyään erittäin valvottua, ja kaikkien koneiden tulee olla kunnossa. Sulinin mukaan yhteistyö HRK:n kanssa tässä yhteydessä on ollut erinomaista. Jos oman nostimen kanssa tulisi pienikin ongelma työturvallisuuden kanssa, niin työt pysähtyisivät odottamaan huoltoa. Vuokraamo hoitaa koneen aina kuntoon – tai tarvittaessa toimittaa korvaavan laitteen – ja työt voivat jatkua. 

– Viimeisin uusi kalusto, hybridi- ja sähkötekniikkaa sekä kaikki aina kunnossa. Eikä sido meiltä pääomaa. Tämä on alan suunta.